Pet Services

ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΜΟΥ;

Οι γάτες από τότε που εξημερώθηκαν απολαμβάνουν την άνεση και τη ζεστασιά του σπιτιού μας, εξού και η γνωστή σε όλους μας λέξη "σπιτόγατος". Απολαμβάνουν να ατενίζουν τον έξω κόσμο από τα παράθυρα, να κυνηγούν τα γούνινα ποντίκια τους, να ακονίζουν τα νύχια τους στα έπιπλα μας και (σε λίγες περιπτώσεις) στα ονυχοδρόμια τους. Είναι ικανοποιημένες και συχνά χωρίς άγχος όταν βρίσκονται στο χώρο τους.

Δεν φημίζονται για την προσαρμοστηκότητά τους και μία διαταραχή στη ρουτίνα ή στο περιβάλλον τους, όπως τα ταξίδια ή οι διακοπές, θα μπορούσε να τους προκαλέσει υπερβολικό άγχος, να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και ενίοτε κάποια προβλήματα υγείας.

Είτε σχεδιάζετε μια καλοκαιρινή απόδραση ή ένα επαγγελματικό ταξίδι είτε μια επίσκεψη στην οικογένεια σας που βρίσκεται μακριά, θεωρείται πως είναι προτιμότερο να αφήσετε τη γάτα σας στο σπίτι, υπό τη φροντίδα ενός αξιόπιστου φροντιστή κατοικιδίων ζώων.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες δεν είναι ιδανικοί συνταξιδιώτες.

Η μεταφορά είναι αγχωτική

Ένας από τους κύριους λόγους για να αφήσετε τη γάτα στο σπίτι, είναι επειδή η αλλαγή της ρουτίνας της μπορεί να της προκαλέσει έντονο άγχος. Τα ταξίδια είναι ένα συνηθισμένο έναυσμα για το άγχος στις γάτες, επειδή δεν είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας τους. Είναι ζώα που βασίζονται στη ρουτίνα, συνεπώς, οτιδήποτε τη διαταράσσει είναι δυνητικά τρομακτικό και αγχωτικό. Οι ήχοι από το περιβάλλον, τα αυτοκίνητα και οι εναλλαγές των εικόνων, είναι καταστάσεις που μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί μια γάτα εάν δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά από την ηλικία των 2-7 εβδομάδων.

Οι γάτες αγχώνονται σε νέο περιβάλλον

Ακόμα κι αν σκοπεύετε να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο φιλικό προς τα κατοικίδια, ένα νέο περιβάλλον προκαλεί άγχος στις γάτες.Οι γάτες είναι πλάσματα της άνεσης και της συνήθειας και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν. Αν έχετε μία γάτα που κρύβεται για μέρες σε οποιαδήποτε αλλαγή επίπλων, είναι μία καλή ένδειξη, για το πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι το ταξίδι για αυτήν.

Η μεταφορά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας

Το άγχος είναι η νούμερο ένα αιτία εξάπλωσης του έρπητα του ανώτερου αναπνευστικού της γάτας . Οι γάτες με συνεχείς ή χρόνιες παθήσεις μπορούν έχουν μια προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν εκτεθούν σε αγχωτικές καταστάσεις. Εάν η γάτα σας είναι επιρρεπής σε ασθένειες, αφήνοντάς την στο σπίτι, σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον, σίγουρα θα τη βοηθήσει να διατηρήσει την υγεία της.

Η χρήση της τουαλέτας είναι δύσκολη

Όταν βρίσκεστε στο δρόμο, η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση στη συνηθισμένη της τουαλέτα, και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τις γάτες. Ορισμένες γάτες μπορεί να κρατηθούν μέχρι να αισθανθούν ότι είναι ασφαλείς. Εάν η γάτα σας έχει την τάση να παθαίνει λοιμώξη του ουροποιητικού συστήματος ή κυστίτιδα, χρειάζεται να έχει συνεχή πρόσβαση σε νερό που φέρει ως αποτέλεσμα τη συχνή χρήση της τουαλέτας, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αν παρόλα αυτά χρειάζεται να ταξιδέψετε με την γάτα σας

Επιλέξτε το σωστό κλουβάκι μεταφοράς

Κάθε φορά που ταξιδεύετε, θα πρέπει να τοποθετείτε τη γάτα σας σε έναν άνετο μεταφορέα με ασφάλεια. Όταν μεταφέρετε γάτες, ο γενικός κανόνας είναι ότι η γάτα πρέπει να έχει αρκετό χώρο για να μπορεί εύκολα να σηκωθεί και να γυρίσει.

Προσαρμόστε αργά τη γάτα σας στο κλουβί μεταφοράς

Οι γάτες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις. Πριν από το ταξίδι σας, δημιουργήστε θετική εντύπωση για το μεταφορέα, χρησιμοποιώντας λιχουδιές και παιχνίδια. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μερικές δοκιμαστικές διαδρομές με το αυτοκίνητο ώστε να συνηθίσει να ταξιδεύει με τον μεταφορέα πριν το ταξίδι σας.

Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο πριν ταξιδέψετε

Καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι αρκετά υγιής για να ταξιδέψει και να ενημερωθείτε για τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά που μπορεί να απαιτούνται από την εκάστοτε χώρα που θα επισκεφτείτε. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για φάρμακα ή προϊόντα χαλάρωσης που μπορεί να σας βοηθήσουν ενώ ταξιδεύετε, εάν θεωρείτε πως είναι απαραίτητο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει μια σύντομη θεραπεία κατά του άγχους. Ηρεμιστικές λιχουδιές και σπρέι φερομόνης - αν και όχι τόσο αποτελεσματικές - είναι επίσης διαθέσιμες στο εμπόριο.

Ακολουθήστε μια ρουτίνα που μοιάζει με αυτή στο σπίτι

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθεί η ρουτίνα μιας γάτας ενώ ταξιδεύει, οι κηδεμόνες πρέπει να κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν για να δημιουργήσουν οικείο περιβάλλον ενώ βρίσκονται μακριά. Παίξτε με τη γάτα σας χρησιμοποιώντας τα ίδια παιχνίδια, φέρτε την κουβέρτα που προτιμά και προσπαθήστε να τηρήσετε τις ίδιες ώρες γευμάτων αν είναι δυνατόν.

Καλό σας ταξίδι!

Δείτε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο