Pet Services

Σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να διευκολύνετε τη δική σας ζωή αλλα και του σκύλου σας, επιτρέποντας και στους δύο να απολαύσετε αυτή την καθημερινή ανάγκη του αγαπημένου σας κατοικιδίου, χωρίς εντάσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Μια καλή βόλτα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δεθείτε με το σκύλάκι σας και να ασκείστε και οι δύο, σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς, οι βόλτες δεν είναι τόσο διασκεδαστικές όταν σας τραβάει όπου του μυρίσει. Ο λόγος που τραβάει στη βόλτα του, είναι επειδή του μυρίζουν σημεία που θέλει να πάει, αλλά δεν πηγαίνετε όσο γρήγορα θα ήθελε.

Αναρωτιέστε πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλάκι σας, ώστε να περπατάει ήρεμα δίπλα σας, να σταματάει όταν σταματάτε, και να συνεχίζει μαζί σας πέρα από άλλα σκυλιά και ανθρώπους αν αυτό επιθυμείτε; Είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που πιθανότατα θα το διδάξετε να κάνει, αλλά μπορεί να γίνει απολαυστικό και αξίζει σίγουρα την προσπάθεια!

Η διαδικασία της εκπαίδευσης ενδέχεται να κρατήσει πολλές εβδομάδες. Προμηθευτείτε ένα λουρί ειδικό για εκπαίδευση για όλες τις συνεδρίες του και χρησιμοποιείστε το λουρί που έχετε τώρα για τις καθημερινές του βόλτες, βιολογικής ανακούφισης.

Βήμα Πρώτο: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε τις αγαπημένες του λιχουδιές κομμένες σε μικρά κομμάτια και ένα καλό σημείο εκπαίδευσης μέσα στο σπίτι σας. Μια περιοχή δύο μέτρων στο σαλόνι σας, στο υπνοδωμάτιο ή σε οποιοδήποτε άλλο ανοιχτό χώρο, είναι κατάλληλη. Μείνετε μακριά από τα ανοιχτά παράθυρα και απομακρύνετε τα παιχνίδια για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει άλλα εξωτερικά ερεθίσματα όσο διαρκεί η εκπαίδευση. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να διατηρηθούν οι εκπαιδευτικές συνεδρίες σύντομες καθώς ένα τρίλεπτο γεμάτο λιχουδιές, θα βοηθήσει το σκυλάκι σας να μείνει ενθουσιασμένο για την επόμενη φορά που θα το εκπαιδεύσετε. Οπλιστείτε με υπομονή  και μην ανησυχείτε αν χρειαστούν λίγες μέρες παραπάνω για να αρχίσει να τριγυρίζει μαζί σας χωρίς να χρειάζεται λιχουδιές.

  • Αποφασίστε σε ποια πλευρά προτιμάτε να περπατάει, αριστερά ή δεξιά. Όποια πλευρά επιλέξετε, θα του δίνετε τις λιχουδίες στην ίδια πλευρά πάνω από το μηρό σας. Σύντομα θα αρχίσει να παραμένει κοντά στην πλευρά αυτή, αφού εμφανίζονται λιχουδιές.
  • Πριν φτάσετε στο περπάτημα, πρέπει να ξεκινήσετε με τις στροφές. Ξεκινήστε με σκοπό να κάνετε έναν κλειστό κύκλο γύρω από το σκυλάκι σας, από την μεριά που αποφασίσατε ότι θα στεκεται, σχηματίζοντας ένα τέταρτο του κύκλου τη φορά. Κατά τη διάρκεια, τραβάτε απαλά το λουρί για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει στο πλευρό σας. Μόλις ολοκληρωθεί ένας πλήρης κύκλος, ανταμείψτε το με έπαινο (μπράβο) και μια λιχουδιά στο ύψος του μηρού σας στην πλευρά του. Στη συνέχεια, επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία μερικές φορές μέχρι να εξοικειωθεί με αυτήν.
  • Αφού το σκυλάκι σας δείχνει ότι είναι άνετα με τις στροφές από αυτή τη μεριά, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε και την άλλη. Περιστρέψτε το πόδι σας και χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να το καθοδηγήσετε σε ένα μικρό κύκλο γύρω σας, σταματώντας σε διαστήματα 90 μοιρών. Μόλις ολοκληρώσετε τον κύκλο, βεβαιωθείτε ότι το σκυλάκι σας είναι στο πλάι σας και δώστε του μια λιχουδιά.
  • Τώρα που έχει εξοικειωθεί με τις στροφές ήρθε η ώρα να προχωρήσετε, κυριολεκτικά, μερικά βήματα προς τα εμπρός. Μετά από μερικά βήματα, σταματήστε και κάντε μια αριστερή στροφή 90 μοιρών. Μόλις ολοκληρώσετε τη στροφή με το σκυλάκι σας στο πλάι, κάντε μερικά βήματα προς τα εμπρός και χρησιμοποιήστε μερικές λιχουδιές για να το καθοδηγήσετε προς την άλλη μεριά. Μόλις τελειώσετε, ανταμείψτε με έπαινο και με μία λιχουδιά.
  • Συνεχίστε να ακολουθείτε αυτό το μοτίβο σε πολλές σύντομες συνεδρίες και βεβαιωθείτε ότι το σκυλάκι σας παραμένει δίπλα σας συνεχώς. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να κάνετε περισσότερα βήματα ανάμεσα σε κάθε στροφή και να του δίνετε πιο αραιά λιχουδιές.
Εάν φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τις λιχουδιές προσπαθήστε ξανά αργότερα σε μια στιγμή που θα είναι πιο πεινασμένο.

Βήμα Δευτερο: Βγαίνοντας από το σπίτι

Χρησιμοποιήστε κοντό λουρί για την διάρκεια της εκπαίδευσής του, καθώς σας επιτρέπει καλύτερο έλεγχο και μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού από το κολάρο του, αφού δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πριν το φρενάρετε με το λουρί.

Ένα σκύλακι που δεν έχει κάνει βασική εκπαίδευση, δεν έχει διδαχτεί πώς να συμπεριφέρεται, αποτελεί πρόκληση. Είναι σύνηθες μόλις πιάνετε το λουρί του, να εκδηλώνει εκρήξεις χαράς με αλλεπάλληλα χοροπηδητά, γαυγίσματα και κουνήματα ουράς. Για να αποφευχθεί ο υπέρμετρος ενθουσιασμός, καλό είναι μην του ανακοινώνετε ότι θα πάτε βόλτα πριν πιάσετε το λουρί. Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε και να καταλάβει πως αν δεν ηρεμήσει, δεν θα πάτε βόλτα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η διαδικασία στην αρχή μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα και χρειάζεται να δείξετε υπομονή. Αν δεν ηρεμεί, αφήστε πάλι πίσω το λουρί και μετά από λίγη ώρα ξαναπροσπαθήστε μέχρι να επιδείξει πιο ήπια αντίδραση. Σταδιακά η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να είναι εντελώς ήρεμο κατά την τοποθέτηση του λουριού του.

Ήρθε η ώρα να ανοίξετε την πόρτα, και το αναμενόμενο είναι να ορμήσει προς την έξοδο και την πολυπόθητή του βόλτα. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή και μην το αφήσετε να τρέξει προς την έξοδο αλλά να το τραβήξετε πίσω και να ξανακλείσετε την πόρτα. Θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις και ισάριθμα άνοιξε και κλείσε της κάθε πόρτας που μεσολαβεί μέχρι την έξοδο. Στόχος είναι να κάθεται ήρεμο με την πόρτα ανοιχτή μπροστά του.

Βήμα Τρίτο: Εξω απο το σπιτι

Παρόλο που στην θεωρία, εσείς και το σκυλάκι σας είστε έτοιμοι να συνεχίσετε την εκπαίδευση έξω, δεν είναι ακόμα η ώρα για κανονική βόλτα μιας και έξω υπάρχουν πολλοί πιθανοί περισπασμοί.

Είναι απαραίτητο για μερικές μέρες να διευρυνθεί η εκπαίδευση που κάνατε μέσα στο σπίτι και στην αυλή ή την είσοδο του σπιτιού σας, πριν επιχειρήσετε να βγείτε παραέξω. Περιορίστε τα βήματα σας, σε δέκα έως είκοσι και γυρίσετε πίσω επαναλαμβάνοντας το μοτίβο αυτό. Με αυτόν το τρόπο βοηθάτε το σκυλάκι σας να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να περπατάει δίπλα σας αντί να σας τραβάει και πως όλα αυτά που του μάθατε ισχύουν και έξω από το σπίτι.

Περιορίστε τις εκπαιδευτικές σας συνεδρίες σε τρία με πέντε λεπτά την φορά, ώστε να ανυπομονεί για την επόμενη φορά που θα του δώσετε λιχουδιές, μαθαίνοντάς του καινούρια πράγματα.

Βήμα Τέταρτο: Η ΠΡΩΤΗ ΒΟΛΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τον τύπο του κολάρου που είναι κατάλληλος για το σκυλάκι σας, μιας και εξαρτάται, από το μέγεθος και τα επίπεδα ενέργειας.
Για όσο διαρκεί η εκπαίδευση μην του δίνετε λιχουδιές εκτός των συνεδριών, θα διευκολύνει αρκετά την ταχύτητα εκμάθησής του.

Ήρθε η ώρα να επιχειρήσετε τη πρώτη σας βόλτα έξω για πρώτη φορά, με το λουράκι εκπαίδευσης. Βεβαιωθείτε ότι το σκυλάκι σας βρίσκεται στην σωστή πλευρά σας, όπως και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, κρατήστε την άκρη του λουριού με το ένα σας χέρι και έχετε το άλλο περίπου 30 έως 40 εκατοστά μακριά από το κολάρο του σκύλου σας κρατώντας χαλαρά το λουρί. Σε αυτό το σημείο πρέπει από μόνο του να μην έχει τη επιθυμία να τραβήξει. Όταν τραβάτε το λουρί του δημιουργείτε ένταση και η ενστικτώδης αντίδραση του σκύλου, είναι να τραβήξει. Εάν όμως το κρατάτε χαλαρά, αφήνετε το σκυλάκι σας να σκεφτεί και να κρίνει μόνο του πως θέλει να συμπεριφερθεί.

Δώστε του να καταλάβει πως το να περπατάει δίπλα σας με ένα χαλαρό ρυθμό, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε προς τα εμπρός και πως αν σας τραβάει δεν προκειται να πάτε πουθενά. Όταν το λουρί αρχίζει να τεντώνει, σταματήστε το περπάτημα και απλά σταθείτε χωρίς να το τραβήξετε πίσω ή να του φωνάξετε. Αν δεν γυρίζει πίσω σε εσάς, δοκιμάστε να περπατήσετε μερικά βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση για να εστιάσει πίσω σε εσάς.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντα χώρου σας ώστε το σκυλάκι σας να επικεντρώνεται στο μάθημα. Γι’αυτό αν δείτε ένα άλλο σκυλάκι να έρχεται προς το μέρος σας, πηγαίνετε στην άλλη πλευρά του δρόμου ή βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να καθήσετε στη άκρη και να δώσετε στο σκυλάκι σας χώρο. Βεβαιωθείτε ότι επικεντρώνεται στη βόλτα σας και όχι σε περισπασμούς. Τέλος, υπάρχουν στιγμές όπου θα πρέπει να κάνει την βιολογική του ανάγκη και είναι λογικό να τραβήξει για λίγο. Αυτό είναι εντελώς αναμενόμενο, αλλά αφού κάνει την ανάγκη του και τα μαζέψετε, φωνάξτε το πάλι δίπλα σας και συνεχίστε.

Βήμα Πέμπτο: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Στις βόλτες της γειτονιά σας, θα εφαρμόσετε τις ίδιες τεχνικές που κάνατε στο σπίτι σας, αλλά τώρα θα υπάρχουν διάφοροι περισπασμοί και προκλήσεις όπως φιλικοί άνθρωποι, γατάκια και άλλα σκυλάκια που θα περιπλέξουν την κατάσταση. Μην ξεχνάτε να του δίνετε λιχουδιές όταν περπατάει δίπλα σας, ειδικά όταν διατηρεί το βήμα του, παρά τους περισπασμούς που εμφανίζονται.

Το κλειδί της επιτύχιας

Το κλεδί της επιτυχίας είναι η συνέπεια, η υπομονή και η επιμονή! Να είστε συνεπείς με την εκπαίδευσή σας, κάθε φορά που βγαίνετε βόλτα με το σκυλάκι σας. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο μιας και οι βόλτες που θα κάνετε κατά την εκπαίδευση του, θα διαρκούν περισσότερο από πριν, αλλά αξίζει σίγουρα την προσπάθεια γιατί όταν τα καταφέρετε, η ανταμοιβή σας θα είναι ένα ήρεμο, ευτυχισμένο σκυλάκι που θα απολαμβάνει τη βόλτα δίπλα σας.

Μην προσπαθείτε ποτέ να επιβληθείτε με βία στο κατοικίδιο σας, εκτός ότι είναι έγκλημα και διώκεται ποινικά, δε φέρει ποτέ μακροπρόθεσμα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι κάνω αν ο σκύλος μου παρουσιάζει επιθετικές τάσεις στη βόλτα;

Καλό είναι να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας και αυτός με την σειρά του, να σας παραπέμψει στον αρμόδιο ειδικό για την περίπτωσή σας.

Τι να κάνω αν δεν ενδιαφέρεται να πάει βόλτα;

Ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης είναι να πάτε μαζί, με κάποιο μεταφορικό μέσο, μία απόσταση λίγων χιλομέτρων από το σπίτι σας. Είναι πιο πιθανό να θέλει να περπατήσετε προς την κατεύθυνση του σπιτιού σας!

Δείτε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο