Pet Services

Σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να διευκολύνετε τη συμβίωση και να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον, γι’αυτά τα φαινομενικά αταίριαστα ζωάκια.

Υπάρχουν σκύλοι που τα καταφέρνουν μια χαρά να ζουν με τις γάτες, άλλοι πάλι όμως, όχι. Μερικές φορές, ένας σκύλος μπορεί να ζήσει μόνο με συγκεκριμένες γάτες, ανάλογα την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και το επίπεδο ενέργειάς τους. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας έχει ζήσει επιτυχώς με γάτες στο παρελθόν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξανασυμβεί χωρίς τις κατάλληλες προεργασίες.

Παρά το στερεότυπο που επικρατεί, πολλοί σκύλοι και γάτες μαθαίνουν να ζουν μαζί ειρηνικά. Να είστε υπομονετικοί και να κάνετε τη διαδικασία εισαγωγής αργά, αλλά να ξέρετε πως αν τα κατοικίδιά σας θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, θα εξαρτηθεί και από την προσωπικότητά τους. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΩΡΟΥ

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα θα έχει πρόσβαση σε ένα μέρος που δεν έχει μπορεί να εισέλθει ο σκύλος ανά πάσα στιγμή. Ο χώρος μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά πρέπει να έχει ασφαλή πόρτα και οροφή.

Πρέπει να περιλαμβάνει μία αμμολεκάνη, νερό, μπολ με φαγητό, παιχνίδια και ονυχοδρόμιο. Βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε το χώρο από τις γάτες αφαιρώντας τυχόν δηλητηριώδη φυτά, φάρμακα, εύθραυστα και αιχμηρά αντικείμενα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μερικές κρυψώνες ή σήραγγες για να την βοηθήσετε να αισθάνεται πιο ασφαλής.

Να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε τις αλληλεπιδράσεις των κατοικίδιων σας για τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι περισσότερο. Ιδανικά, οι χώροι διαβίωσής σας θα έχουν πολλαπλούς ψηλούς χώρους, όπως ράφια ή έπιπλα, τα οποία θα επιτρέπουν στην γάτα σας να ξεφύγει εύκολα, από τον σκύλο εάν χρειαστεί.

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Όταν συστήνετε τον σκύλο σας σε μια γάτα, δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος και των δύο ζώων. Εάν τα αυτιά της γάτας είναι καρφωμένα προς τα πίσω ή η ουρά της κινείται έντονα, αυτό είναι ένδειξη ότι είναι αρκετά δυσαρεστημένη ή εκνευρισμένη. Καλό είναι να γνωρίζετε τη γλώσσα του σώματος των ζώων σας, που μπορεί να είναι πιθανά προειδοποιητικά σημάδια. Εάν ο σκύλος σας έχει ισχυρές ορμές για κυνήγι (τάση να αναζητά, να κυνηγά και ενδεχομένως να αιχμαλωτίζει ζώα που φαίνονται ως θηράματα, όπως γάτες ή κουνέλια), μπορεί να επικεντρωθεί πολύ στη γάτα. Θα κοιτάζει επίμονα και μπορεί να αρχίσει να γαβγίζει ή να γκρινιάζει. Αν δείτε αυτά τα σημάδια, μην τον αφήσετε να πλησιάσει τη γάτα. Ιδανικά, η γλώσσα του σώματός του, θα πρέπει να είναι χαλαρή κοντά στη γάτα. Είναι εντάξει αν την παρατηρεί, αλλά δεν θέλετε να τον δείτε να προσηλώνεται πάνω της.

Όλα τα ζώα είναι μοναδικά, μην υποθέσετε ότι θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, αφού συνήθως εξαρτάται απο την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και το επίπεδο ενέργειάς τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο σκύλος φοβάται την γάτα, παρά την διαφορά μεγέθους που μπορεί να υπάρχει.

Επιπλέον, η αλληλεπίδραση ενός σκύλου με μια γάτα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το περιβάλλον. Αν ο σκύλος σας είναι εντάξει με τη γάτα μέσα στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσει την ίδια συμπεριφορά και σε εξωτερικούς χώρους. Μπορεί να επικεντρωθεί στη γάτα και να αρχίσει να την καταδιώκει όταν την δει έξω. Είναι απαραίτητο να παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματός τους, σε κάθε νέα κατάσταση, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει επιθετικότητα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γνωρίσετε έναν σκύλο σε μια γάτα. Ακόμα κι αν ο σκύλος είχε εμπειρία με γάτες και η γάτα έχει ζήσει με έναν σκύλο στο παρελθόν, προχωρήστε προσεκτικά κατά την εισαγωγή. Είναι καλύτερο να έχετε δύο άτομα παρόντα, ένα για κάθε ζώο. Εάν έχετε περισσότερους από έναν σκύλους, συστήστε κάθε σκύλο ξεχωριστά στη γάτα.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ : Αργη και σταδιακη εξοικειωση

Ζητήστε την συμβουλή του κτηνιάτρου σας ή ενός εκπαιδευτή ζώων αν κάποιο απο το ζωάκια σας έχει ιδιαιτερότητες ή προβληματα υγείας πριν ξεκινήσετε την εισαγωγή ενός νέου κατοικιδίου.

Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ προσηλωμένος στη γάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε την απευαισθητοποίηση του, στόχος της οποίας είναι να μειώσετε την αντίδραση του σκύλου σας στη γάτα αυξάνοντας σταδιακά την έκθεσή του σε αυτήν. Βάλτε τη γάτα σε ένα δωμάτιο (π.χ. ένα υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο ή ένα εφεδρικό δωμάτιο) με μια ψηλή παιδική πύλη απέναντι από την πόρτα. Το δωμάτιο που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ένα δωμάτιο στο οποίο ο σκύλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση και δεν χρειάζεται να έχει πρόσβαση. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα μαζί σας το βράδυ, μην διαλέξετε αυτό το δωμάτιο για τη γάτα. Η ιδέα είναι να τα χωρίσετε και να τους επιτρέψετε να βλέπουν ο ένας τον άλλον μόνο σε συγκεκριμένες ώρες.

Στο δωμάτιό της, δώστε στη γάτα όλες τις απαραίτητες προμήθειες: αμμολεκάνη, παιχνίδια, φαγητό, νερό και ονυχοδρόμιο. Λάβετε υπόψη ότι οι γάτες είναι εντυπωσιακά ικανές στο να χώνονται σε στενά περάσματα όπως επίσης εξαιρετικοί ορειβάτες και άλτες. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να περάσει την πύλη που έχετε τοποθετήσει. Η πύλη πρέπει να είναι ένα φράγμα που επιτρέπει στη γάτα και τον σκύλο να βλέπονται, αλλά χωρίς να έχουν πρόσβαση ο ένας στον άλλο.

Για να ξεκινήσετε την απευαισθητοποίηση, αφήστε τον σκύλο να δει τη γάτα για λίγο μέσα από την πύλη και, στη συνέχεια, κάντε τον σκύλο να εστιάσει σε κάτι άλλο, όπως να παίξει με ένα παιχνίδι ή να εκτελέσει προφορικές εντολές. Μερικές φορές βοηθάει να τον κρατάτε δεμένο με λουρί, ώστε να μπορείτε να τον απομακρύνετε από τη γάτα όταν προσπαθείτε να εστιάσετε ξανά την προσοχή του. Επαινέστε και επιβραβεύστε τον σκύλο που μπορεί να εστιάσει αλλού. Συνεχίστε την διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.

Μερικές φορές, η θέα μίας γάτα είναι πολύ συναρπαστική για ένα σκύλο. Εάν συμβαίνει αυτό, κλείστε την πόρτα και ξεκινήστε να ταΐζετε κάθε ζώο από την πλευρά του: Η γάτα τρώει το φαγητό της στο δωμάτιό της, ακριβώς δίπλα στην πόρτα, και ο σκύλος τρώει το δικό του στην άλλη πλευρά της πόρτας. Αυτό επιτρέπει και στα δύο να συνδέσουν τις μυρωδιές του άλλου με κάτι καλό, το φαγητό. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε τις κουβέρτες και τα κρεβάτια του κάθε ζώου, δίνοντάς τα στο άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος μπορεί να συνηθίσει τη μυρωδιά της γάτας και η γάτα μπορεί να συνηθίσει τη μυρωδιά του σκύλου, χωρίς να υπερδιεγείρει κανένα από τα δύο.

Αφήνοντας σιγά σιγά τον σκύλο να δει τη γάτα και να συνηθίσει την παρουσία της, τελικά θα απευαισθητοποιηθεί και θα χάσει το ενδιαφέρον του για αυτήν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για τη γάτα μέσα σε λίγες ώρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Κάθε ζώο είναι μοναδικό και μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό.

Πάραυτα, είναι πιθανό ο σκύλος σας να μην μπορέσει ποτέ να μοιραστεί ένα χώρο με μια γάτα. Εάν δεν νιώθετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον σκύλο σας μαζί με τη γάτα σας, θα πρέπει να τον κρατήσετε χωριστά. Πολλά σκυλιά μπορούν να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν μια γάτα πολύ γρήγορα, ενώ εύκολα μπορεί και να τραυματιστούν από γάτες. Η πρώτη σας προτεραιότητα πρέπει να είναι να διασφαλίσετε ότι όλοι παραμένουν ασφαλείς.

Τις πρώτες μέρες δώστε πολύ προσοχή και μην επιτρέψετε καθόλου στον σκύλο, να μπει στο δωμάτιο που κρατάτε τη γάτα.

Δευτερη μεθοδοσ: ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Ένας εκπαιδευμένος σκύλος που ακούει σε βασικές εντολές, έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει με αυτή τη μέθοδο.

Αυτή είναι μια πιο γρήγορη μέθοδος εισαγωγής και προτείνεται μόνο για ζώα που είναι ήδη πολύ κοινωνικά, χωρίς επιθετικές τάσεις. Ένα άτομο πρέπει να κρατά το σκυλί με χαλαρό λουρί και να παρακολουθεί τη γλώσσα του σώματός του, ενώ κάποιος άλλος πρέπει να παρακολουθεί τη γλώσσα του σώματος της γάτας. Εάν η γάτα δεν σηκώνει την πλάτη της ή δεν δείχνει σημάδια αναστάτωσης γύρω από τον σκύλο, τότε μπορεί να του επιτραπεί να κυκλοφορήσει πιο ελεύθερα. Μια γάτα σπάνια αποτελεί απειλή για έναν σκύλο, αλλά μερικές γάτες είναι επιθετικές όταν συναντούν σκύλους.

Εάν ο σκύλος είναι ήρεμος γύρω από τη γάτα, μπορείτε να του ζητήσετε να καθίσει, ή να ξαπλώσει και να μείνει, αν έχει διδαχτεί αυτές τις εντολές, ενώ η γάτα θα κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω του, μυρίζοντάς τον αν το επιθυμεί. Ο σκύλος πρέπει να επαινείται και να ανταμείβεται εάν αγνοεί τη γάτα. Εάν ο σκύλος είναι πολύ προσηλωμένος στη γάτα (π.χ. κοιτάζει επίμονα τη γάτα, έχει σκληρή γλώσσα σώματος και δεν θα σας ακούει όταν τον φωνάζετε) ή αν προσπαθεί να κυνηγήσει τη γάτα, θα πρέπει να δοκιμάσετε την πρώτη μέθοδο για να τους κάνετε να μοιράζονται τον χώρο.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ γατακια και κουταβια ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΑ ΖΩΑ

Εάν συστήνετε ένα γατάκι σε έναν σκύλο, να έχετε κατά νου ότι τα γατάκια μπορεί να μην φοβούνται τα σκυλιά, επομένως πρέπει να προσέχετε πολύ τον σκύλο. Επειδή τα γατάκια είναι μικρά και θέλουν να τρέχουν και να παίζουν, τα σκυλιά μπορεί να ενθουσιαστούν πολύ από τις κινήσεις ενός γατιού. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας είναι εντάξει με τις ενήλικες γάτες σας, είναι σημαντικό να τον παρακολουθείτε προσεκτικά όταν είναι με ένα γατάκι. Εάν ο σκύλος σας είναι νέος και με υψηλή ενέργεια, θα μπορούσε να βλάψει ή να σκοτώσει το γατάκι απλά προσπαθώντας να παίξει. Έτσι, για λόγους ασφαλείας, κρατήστε τα γατάκια και τα σκυλιά χωριστά κάθε φορά που δεν τα παρακολουθείτε.

Η εισαγωγή ενήλικων γατών σε κουτάβια μπορεί μερικές φορές να είναι εύκολη, καθώς μια καλά κοινωνικοποιημένη ενήλικη γάτα μπορεί να είναι εντάξει με την συμπεριφορά ενός κουταβιού. Ωστόσο, εάν το χαρούμενο κουτάβι σας κυνηγάει τη ντροπαλή σας γάτα, πρέπει να το μαζέψετε. Μέχρι το κουτάβι να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να έχει περισσότερο αυτοέλεγχο και να έχει κάποια εκπαίδευση, θα πρέπει να διαχειριστείτε τις αλληλεπιδράσεις του. Δεν θέλετε το κουτάβι σας να μάθει ότι το κυνήγι της γάτας είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Οι πόρτες για μωρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατούν τα ζώα χωριστά με ασφάλεια και άνεση.

Ένα κουτάβι και ένα γατάκι αν μεγαλώσουν μαζί είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γίνουν πολύ καλοί φίλοι.

Προσδοκίες

Οι νέες εισαγωγές, για να γίνουν σωστά, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Η εισαγωγή και η δημιουργία σχέσης για ορισμένες γάτες και σκύλους μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες ή και μερικούς μήνες. Τα κατοικίδιά σας μπορεί να παίζουν, να αγνοούν ή απλα να κάθονται και να παρακολουθούν το ένα το άλλο. Μην τα αναγκάζετε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.

Δείτε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο