Pet Services

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΓΑΤΙΩΝ

Σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να διευκολύνετε τη μετάβαση και μερικές συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο περιβάλλον για πολλές γατούλες χωρίς άγχος.

Τα προβλήματα σχέσεων μεταξύ των γατιών είναι συχνά ένας λόγος που πολλές υιοθεσίες δεν καταφέρνουν να ολοκληρωθούν και πολλά γατάκια αναγκάζονται να επιστραφούν στο προσωρινό τόπο διαμονής τους ή ακόμα και στο δρόμο. Γι'αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα κάποια πράγματα και να διασφαλίσουμε πως η σταδιακή διαδικασία εισαγωγής θα έχει αποτέλεσμα και θα δημιουργηθούν όμορφες σχέσεις.

Εκτός από το να γνωριστεί με τα υπόλοιπα κατοικίδια του σπιτιού, πρέπει επίσης να τη βοηθήσετε να γνωριστεί και με τα ανθρώπινα μέλη της οικογενείας σας. Όλες αυτές οι αλλαγές, ένα νέο σπίτι, νέοι άνθρωποι και άλλα ζώα, είναι σίγουρα πολύ αγχωτικά για οποιονδήποτε. Σκεφτείτε πόσο σοκαριστική θα ήταν όλη αυτή η αλλαγή σε εσάς, αν ξαφνικά σας τοποθετούσαν σε ένα άγνωστο και νέο περιβάλλον.

Βήμα Πρώτο: ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Οι οικόσιτες γάτες έχουν εξελιχθεί από μοναχικούς και εδαφικά κυρίαρχους προγόνους, των οποίων το ένστικτο να υπερασπίζονται το έδαφος τους προέρχεται από την ανάγκη να πιάσουν αρκετά θηράματα για να επιβιώσουν. Αν και οι σύγχρονες κατοικίδιες γάτες είναι πιο κοινωνικές και μπορούν να ζήσουν σε ομάδες, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας την ιστορία τους, να κατανοήσουμε τη φύση τους για να είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται για να εγκλιματιστούν στις νέες συνθήκες.

Βήμα Δευτερο: Πριν φέρετε τη γάτα στο νέο της σπίτι

Μην ξεχνάτε η αμμολεκάνη δεν πρέπει να είναι κοντά στο φαγητό τους.

Διαθέστε ένα δωμάτιο για το νέο γατάκι, μακριά από το αγαπημένο σημείο της ήδη υπάρχουσας γάτας στο σπίτι (ένα υπνοδωμάτιο, το μπάνιο ή αν δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον δωμάτιο στο χώρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πάρκο για κατοικίδια που μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε από γνωστές αλυσίδες καταστημάτων και pet shops).

Τοποθετήστε έναν άνετο χώρο ύπνου, μια κρυψώνα όπως ένα κουτί ή ένα «κρεβάτι με σκηνή», φαγητό, μπολ με νερό και φυσικά μια αμμολεκάνη. Λάβετε υπόψιν, ότι στις γάτες δεν αρέσει να τρώνε κοντά στην αμμολεκάνη τους, οπότε φροντίστε να είναι μακριά από το μπολ του φαγητού και του νερού.

Βήμα Τρίτο: Φέρνοντας τη νέα γάτα στο σπίτι

  • Το ταξίδι για την μεταφορά της γάτας σας μπορεί να της προκαλέσει έξτρα άγχος. Οι γάτες αισθάνονται ασφαλείς όταν περιβάλλονται από το δικό τους άρωμα, γι΄αυτό κατά την μεταφορά της στο νέο της χώρο, τοποθετήστε την πετσέτα ή το κρεβάτι στο οποίο κοιμόταν στο κουτί μεταφοράς έτσι ώστε να έχει ένα οικείο άρωμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο νέο της σπίτι.
  • Μόλις πάτε σπίτι, πάρτε τη γάτα στο δωμάτιό της αμέσως. Μην έρθετε σε επαφή με τη ήδη υπάρχουσα γάτα του σπιτιού.
  • Κρατήστε τη γάτα μέσα στο κλουβί μεταφοράς μέχρι να βρεθείτε στο δωμάτιό της με κλειστή την πόρτα.
  • Τοποθετήστε το κουτί της ή όποια άλλη κρυψώνα της παρέχετε σε μια γωνία του δωματίου (μακριά από την αμμολεκάνη) και τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς δίπλα του.
  • Ανοίξτε την πόρτα του μεταφορέα. Μην πιέζετε τη γάτα να βγει έξω. Μπορεί να τρομάξει και να αγχωθεί απ’ όλο αυτό το νέο περιβάλλον.
  • Αφήστε τη γάτα μόνη της στο δωμάτιο. Αφήστε την να ηρεμήσει και να βγει μόνη της.
Μην έρθετε σε επαφή με την ήδη υπάρχουσα γάτα του σπιτιού.

Βήμα Τέταρτο: ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ Η ΜΙΑ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ

Οι γάτες επικοινωνούν οπτικά αλλά και μέσω της όσφρησης. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε την γνωριμίας τους με το να γνωρίσει η μία την μυρωδιά της άλλης. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικές ημέρες, οπότε κάντε υπομονή και μην βιαστείτε να τις φέρετε αντιμέτωπες.

Η πιο σημαντική αίσθηση για την γάτα είναι η όσφρηση
  • Λίγο αργότερα την πρώτη μέρα, τοποθετήστε την πετσέτα της νέας σας γάτας πάνω ή κοντά στο αγαπημένο σημείο της ήδη υπάρχουσας γάτας ή κοντά στο φαγητό της, και ενθαρρύνετέ την να πλησιάσει.
  • Εάν η γάτα σας αρχίσει να γρυλίζει, απομακρύνετε την πετσέτα και τοποθετήστε την στο πάτωμα μακριά από το κρεβάτι ή το μπολ του φαγητού της.
  • Κάθε μέρα μεταφέρετε την πετσέτα πιο κοντά στο μπολ ή το κρεβάτι της. Κάντε το ίδιο πράγμα και με την νέα γάτα σας δίνοντάς της να μυρίζει τη μυρωδιά της υπάρχουσας γάτας.
  • Στη συνέχεια, ανταλλάξτε τα μπολ φαγητού μεταξύ των γατιών. Θα αρχίσουν να συνδέουν την θετική πράξη του  φαγητού με το άρωμα της άλλης γάτας.
  • Ανταλλάξτε τα αρώματα μεταξύ των γατιών χαϊδεύοντας τη μία γάτα με ένα πανί στα μάγουλα και εν συνεχεία την άλλη με τον ίδιο τρόπο. Είναι σημαντικό να τρίβετε τα μάγουλα της γάτας γιατί εκεί υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν μια «φιλική» ορμόνη. Και μόλις είναι απολύτως ανθεκτικές στο άρωμα της άλλης γάτας προχωρήστε στην οπτική επαφή.

Βήμα Πέμπτο: Οπτική επαφή

  • Στην καλύτερη περίπτωση, η πόρτα που χωρίζει τις γάτες θα αντικατασταθεί προσωρινά με ένα διάτρητο διαχωριστικό ή με μία πόρτα ασφαλείας για παιδιά (επίσης μπορούμε εύκολα να την προμηθευτούμε από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ή βρεφικών ειδών) Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ανοίξτε ελάχιστα την πόρτα του δωματίου τόσο όσο οι γάτες να μπορούν να κοιταχθούν, να μυριστούν, να ακουμπήσει η μία τη μύτη της άλλης, αλλά χωρίς να μπορούν να περάσουν.
  • Ενθαρρύνετε τις γάτες να περνούν χρόνο η μία κοντά στην άλλη με λιχουδιές και από τις δύο πλευρές της πόρτας ή παίζοντας με ένα παιχνίδι με καλάμι και με τις δύο γάτες (αποφεύγοντας να βάζετε το χέρι σας ανάμεσα στις γάτες).
  • Μόλις είναι άνετα μεταξύ τους, θα μυρίζουν μύτες, θα παίζουν από την πόρτα ή θα τρίβονται στην πόρτα, όταν το δείτε αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στην εισαγωγή της νέας γατούλας στο χώρο. Προσοχή, δεν πρέπει να υπάρχει γκρίνια, ούτε επαναλαμβανόμενο γρύλισμα και χιιι!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο βαράκια για να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή όσο πρέπει χωρίς να μπορούν να περάσουν

Βήμα Έκτο: Χωρίς εμπόδιο μεταξύ των γατιών

  • Ανοίξτε την πόρτα και αφήστε τες να εξερευνήσουν.
  • Εάν τσακώνονται, διακόψτε τες χτυπώντας τα χέρια σας ή με άλλο θόρυβο που δεν τις τρομάζει.
  • Μην τις ενοχλείτε ή τις αναγκάζετε να αλληλοεπιδράσουν
  • Αφήστε τες να αποστασιοποιηθούν η μία από την άλλη αν αυτό είναι που θέλουν.
Ποτέ μην τιμωρείτε καμία από τις γάτες αν δείχνουν επιθετικότητα, καλύτερα γυρίστε μερικά βήματα πίσω, χωρίστε τες και προσπαθήστε εκ νέου τη γνωριμία με τις μυρωδιές

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας;

  • Παρατεταμένη διαμάχη.

  • Τραυματισμοί από μάχες.

  • Όταν μια γάτα σταματάει να τρώει.

  • Όταν μια γάτα σταματά να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της.

  • Όταν μια γάτα αρχίζει να κρύβεται όλη την ώρα.

Προσέξτε τον εκφοβισμό

Μερικές φορές η μία γάτα μπορεί να μην αφήσει την άλλη να περάσει από μια πόρτα ή να έχει πρόσβαση στο μπολ με το φαγητό. Μπορεί να τη δείτε να χτυπάει ή να γρυλίζει όταν η άλλη γάτα προσπαθεί να πάει στο μπολ. Παρακολουθήστε τη γάτα αν αποφεύγει περιοχές. Αν νομίζετε ότι την εκφοβίζει, βεβαιωθείτε ότι έχει τον δικό της χώρο και πράγματα όπως κρεβάτι, αμμολεκάνη και μπολ φαγητού.

Προσδοκίες

Οι νέες εισαγωγές, για να γίνουν σωστά, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο. Η εισαγωγή και η δημιουργία σχέσης για ορισμένες γάτες μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες ή και μερικούς μήνες. Οι γάτες σας μπορεί να παίζουν, να περιποιούνται ή απλά να κάθονται και να παρακολουθούν η μία την άλλη. Μην τους αναγκάζετε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν.

Τι γίνεται αν οι γάτες μου δείχνουν επιθετικότητα η μία προς την άλλη;

Εάν η επιθετικότητα είναι πιο σοβαρή από ένα γρύλισμα ή ένα γρήγορο χτύπημα, κάντε το άνοιγμα της πόρτας μικρότερο και τις επόμενες ημέρες ταΐστε τις γάτες όλο και πιο κοντά στην πόρτα.

Χρειάζεται η κάθε γάτα τη δική της αμμολεκάνη;

Πάντα να έχετε μία αμμολεκάνη για κάθε γάτα συν μία ακόμα. Θα πρέπει να έχουν ξεχωριστά μπολ, κρεβάτια και κρυψώνες, εκτός αν επιλέξουν να μοιραστούν η μία με τη άλλη.

Δείτε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο