Pet Services

Συμβουλές που θα βοηθήσουν να περιοριστεί το υπερβολικό γαύγισμα του αγαπημένου σας κατοικιδίου, διευκολύνοντας όχι μόνο τη δική σας ζωή, αλλα και των γειτόνων σας, επιτρέποντας σε όλους να συμβιώνουν αρμονικά, χωρίς εντάσεις και αγχωτικές καταστάσεις.

Αναμφισβήτητα, το γαύγισμα είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα για όλες τις ράτσες των κυνοειδών. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως είναι μια ενστικτώδης αντίδραση, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για τον κηδεμόνα και το περιβάλλον του. Πολλές φορές, οι κηδεμόνες προσπαθούν να χειριστούν την κατάσταση με τρόπους που επιτυγχάνουν προσωρινές επιλύσεις, όπως φωνές, επιβράβευση κακών συνηθειών και ασυνεπή πειθαρχία, που δεν φέρουν το επιθυμητό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Για να καταφέρετε να εκπαιδεύσετε το σκυλάκι σας να γαυγίζει λιγότερο και να σταματάει όταν του πείτε, θα πάρει χρόνο, εξάσκηση και συνέπεια. Δεν θα συμβεί σε μια μέρα, ούτε σε μία εβδομάδα, αλλά με τις κατάλληλες τεχνικές και υπομονή, θα δείτε σύντομα πρόοδο που θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε. Πρώτα, πρέπει να καταλάβετε τι προκαλεί το υπερβολικό γαύγισμα και μετά να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ανάλογα με την περίπτωση, πάντα όμως με την μέθοδο επιβράβευσης.

Οι φωνές διεγείρουν τον σκύλο σας να γαυγίζει περισσότερο, επειδή πιστεύει ότι συμμετέχετε και εσείς στο γαύγισμά του. Μιλήστε του ήρεμα και σταθερά, χωρίς φωνές και υπερβολικές αντιδράσεις.

ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΟΣ

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του γαυγίσματος, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε την αιτία που το προκαλεί. Ορισμένες ράτσες είναι πολύ πιο ομιλητικές από άλλες, οπότε ο βαθμός δυσκολίας εκπαίδευσης είναι μεγαλύτερος. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως το γαύγισμα είναι ο φυσιολογικός τρόπος επικοινωνίας του σκύλου. Ένα σκύλος που έχει επαρκή σωματική και ψυχική διέγερση, είναι λιγότερο πιθανό να γαυγίζει υπερβολικά. Μην αφήνετε το προβλήμα να συνεχιστεί, μιας και όσο περισσότερο το κάνει, του γίνεται συνήθεια.

Χωρίς εκπαίδευση, δεν ξέρει τι θέλετε όταν του φωνάζετε τυχαίες λέξεις, γι'αυτό εκπαιδεύστε τον να καταλάβαίνει τις λέξεις που του λέτε, με την μέθοδο της επιβράβευσης.
  • Άγχος αποχωρισμού/Καταναγκαστικό: Όταν μένει μόνος του συνήθως παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, όπως ακατάπαυστο βηματισμό, καταστροφικές τάσεις και κατάθλιψη, ενώ συχνά κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως τρέξιμο σε κύκλους ή κατά μήκος ενός φράχτη.
  • Αναζητώντας προσοχή: Όταν θέλει κάτι, όπως να βγει έξω, να παίξει ή να φάει.
  • Βαρεμάρας/Μοναξιάς: Ο σκύλος είναι ζώο αγέλης. Όταν μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είτε στο σπίτι είτε στην αυλή, επηρεάζεται από την μοναξιά και γαυγίζει επειδή είναι δυστυχισμένος.
  • Εδαφικό/Προστατευτικό: Όταν ένα άτομο ή ένα ζώο έρχεται σε μια περιοχή που θεωρεί ως το έδαφός του, συχνά προκαλεί υπερβολικό γαύγισμα. Καθώς η απειλή πλησιάζει, το γαύγισμα συχνά γίνεται δυνατότερο και ο σκύλος είναι σε εγρήγορση και συχνά επιθετικός.
  • Απογοήτευσης/Απόγνωσης: Όταν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση εκεί που θέλει ή όταν είναι περιορισμένος ή δεμένος.
  • Συναγερμού/Φόβου: Αντίδραση σε οποιοδήποτε θόρυβο ή αντικείμενο που τραβά την προσοχή του ή τον ξαφνίαζει. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όχι μόνο στο σπίτι του. Τα αυτιά του είναι πίσω και η ουρά του κατεβασμένη όταν είναι σε κατάσταση φόβου.
  • Χαιρετισμού/Παιχνιδιού: Συχνά γαυγίζει για να χαιρετήσει ανθρώπους ή άλλα ζώα. Είναι συνήθως με χαρούμενη διάθεση και συνοδεύεται από κουνιστή ουρά και πηδήματα.

Το γαύγισμα του δίνει μια δόση αδρεναλίνης, γεγονός που το κάνει ευχάριστο, συνεπώς, επιτρέποντας σε ένα σκυλί να γαυγίζει σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν φτάνει ο διανομέας, μπορεί τελικά να καταλήξει σε επιθετική συμπεριφορά. Άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό γαύγισμα είναι τα τσιμπήματα εντόμων, διάφορες σωματικές ή εγκεφαλικές παθήσεις και συνεχόμενος ισχυρός πόνος. Τα γηραιότερα, μπορούν να αναπτύξουν μια μορφή κυνικής άνοιας που προκαλεί υπερβολικές φωνητικές εκφράσεις. Είναι πάντα καλή ιδέα να επισκευτείτε έναν κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος. Μόλις μάθετε γιατί ο σκύλος σας γαυγίζει, τότε μπορείτε να αρχίσετε την εκπαίδευσή του.

Μην τον ενθαρρύνετε να γαυγίζει σε ήχους, όπως πεζούς, σκύλους, γάτες, πουλιά και παιδιά που παίζουν έξω στο δρόμο. Απλά ρωτήστε τον "Ποιος είναι;" και κοιτάξτε έξω, απ' τα παράθυρα.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε θέτοντας στον εαυτό σας έναν ρεαλιστικό στόχο. Η προσδοκία να σταματήσει εντελώς να γαυγίζει δεν είναι ρεαλιστική, μπορείτε όμως, να μειώσετε την συχνότητα. Το συνεχές γαύγισμα μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά δεν θα είστε σε θέση να το διορθώσετε εάν είσαστε εκνευρισμένοι, αφού το γαύγισμα, είναι η αντίστοιχη δική του εκτόνωση ενέργειας. Οπότε προσπαθήστε να μένετε ήρεμοι και να του μιλάτε με σταθερή φωνή.
  • Διδάξτε του, τη λέξη ”ήσυχα”. Πείτε “ήσυχα” με ήρεμη, σταθερή φωνή και περιμένετε μέχρι να σταματήσει να γαυγίζει, ακόμα και αν είναι μόνο για να πάρει μια ανάσα, τότε επαινέστε τον και δώστε του μια λιχουδιά. Απλά προσέξτε να μην τον ανταμείψετε ποτέ ενώ γαυγίζει. Μετά από λίγο θα καταλάβει ότι αν σταματήσει στη λέξη “ήσυχα” θα ανταμειφθεί με λιχουδιά.
  • Διαχείριση περιβάλλοντος. Όταν φεύγετε, αφήστε τον με γνωστούς ήχους, όπως ένα ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό πρόγραμμα και κλείστε πόρτες και παράθυρα, περιορίζοντας τις πιθανότητες να δει πράγματα, όπως γάτες ή τον ταχυδρόμο, που θα τον προκαλέσουν να γαυγίσει. 
  • Κοινωνικοποίηση. Άν έχει πολλές θετικές εμπειρίες με όλες τις ηλικίες των ανθρώπων ή ζώων, με ποδήλατα, με αναπηρικά αμαξίδια, κ.λπ., είναι λιγότερο πιθανό να γαυγίσει σε αυτά. Αφήνοντας τον σκύλο σας να συναντήσει τον διανομέα ή τον γείτονα, για παράδειγμα, και ζητώντας του να δώσει στον σκύλο σας μία λιχουδιά μπορεί να βοηθήσει πολύ. 
  • Άσκηση και παιχνίδι. Φροντίστε να κάνει μια μεγάλη βόλτα, να τρέξει, να παίξει ή να επισκεφθεί ένα πάρκο σκύλων. Προμηθευτείτε ένα από τα πολλά διαδραστικά παιχνίδια-παζλ για σκύλους που θα τον απασχολήσουν για πολύ ώρα. Όταν είναι κουρασμένος είναι πιο πιθανό να ξεκουράζεται ή να κοιμάται κατά την απουσία σας. Εάν δεν μπορείτε εσείς και είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε ένα περπατητή ή φροντιστή σκύλων.
  • Αγνοήστε τον. Πολλές φορές γαυγίζουν για να τραβήξουν την προσοχή σας, να ζητήσουν φαγητό ή να σας πουν να ανοίξετε την πόρτα. Μην του δίνετε σημασία όσο φωνάζει, αλλά περιμένετε μέχρι να είναι ηρεμήσει για να του δώσετε αυτό που θέλει. Μην ξεχνάτε πως ο σωστός τρόπος εκπαίδευσης είναι να επιβραβεύετε τη συμπεριφορά που θέλετε, δηλαδή να τον επαινείτε και να τον ανταμείβετε όταν κάθεται ήσυχος.
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φίμωτρο για να κρατήσετε τον σκύλο σας ήσυχο. Δεν μπορεί να φάει, να πιει, ούτε να δροσιστεί φορώντας το.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΟΣ

  • Άγχος αποχωρισμού/Καταναγκαστικό:
    Το άγχος αποχωρισμού και το καταναγκαστικό γαύγισμα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου ή ενός ειδικού για την συμπεριφορά του σκύλου. Συχνά χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία για να τον βοηθήσει να το αντιμετωπίσει, παράλληλα με την εκπαίδευσή του.
  • Αναζητώντας προσοχή:
    Ποτέ μην ανταμείβετε το γαύγισμα. Αν ο σκύλος σας γαυγίζει όταν θέλει κάτι και του το δίνετε, τον μαθαίνετε να γαυγίζει για να πάρει αυτό που θέλει. Αν γαυγίζει για να βγει έξω, εκπαιδεύστε τον να χτυπάει ένα κουδούνι που θα δέσετε στο χερούλι της πόρτας, χτυπώντας το κάθε φορά πριν τον βγάλετε έξω. Χτυπήστε κάτω το δοχείο του νερού και του φαγητού πριν το γεμίσετε και σύντομα θα αρχίσει να το χτυπάει και αυτός, για να κάνει τον ίδιο θόρυβο όταν θέλει να φάει. Βρείτε τρόπους για τον σκύλο σας να επικοινωνεί, χωρίς να γαυγίζει. Αν γαυγίσει γιατι το πιάτο του είναι άδειο, περιμένετε λίγα λεπτά, χτυπήστε το κάτω και μετά γεμίστε το, ώστε να καταλάβει ότι το γαύγισμα του δεν ήταν αποτελεσματικό. Θυμηθείτε να μην τον μαλώνετε, μιας και αυτό εξακολουθεί να θεωρείται προσοχή. Το κλειδί είναι να τον αγνοήσετε, μέχρι να σταματήσει να γαυγίζει.
Δίνοντας στον σκύλο σας κάτι να κάνει αντί να γαυγίζει, όπως ένα παιχνίδι, θα βοηθήσει να κρατήσει το μυαλό του απασχολημένο.
Μην προσπαθείτε ποτέ να επιβληθείτε με βία στο κατοικίδιο σας, εκτός ότι είναι έγκλημα και διώκεται ποινικά, δε φέρει ποτέ μακροπρόθεσμα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Βαρεμάρας/Μοναξιάς:
    Εάν ο σκύλος σας γαυγίζει υπερβολικά όσο λείπετε, πρέπει να του παρέχετε περισσότερες δραστηριότητες ή συντροφιά για να μην είναι μόνος του και βαριέται. Φέρνοντας ένα σκύλο που μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά στην αυλή, μέσα στο σπίτι, θα μειώσει τις εκρήξεις γαυγίσματος στη γειτονιά, θα σταματήσει να φωνάζει όλη την νύχτα, θα είναι προστατευμένος από εξωτερικούς κινδύνους (καιρικά φαινόμενα, αποδράσεις/κλοπές, δηλητηριάσεις) και θα παρέχει επιπλέον ασφάλεια στο σπίτι σας. Αν ο σκύλος σας γαυγίζει ενώ βρίσκεστε στη δουλειά όλη την ημέρα, χρησιμοποιήστε ένα φροντιστή σκύλων να τον βγάλει βόλτα ή να παίξει μαζί του για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Δοκιμάστε να αφήσετε έξω μερικά παιχνίδια διανομής τροφίμων, τα οποία έρχονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, μιας και μπορούν να τον κρατήσουν απασχολημένο για αρκετές ώρες.
  • Εδαφικό/Προστατευτικό/Συναγερμού/Φόβου:
    Επειδή αυτός ο τύπος γαυγίσματος συχνά υποκινείται από φόβο ή μια είδους απειλή για την περιοχή του, μπορεί να μειωθεί περιορίζοντας το οπτικό του πεδίο. Εάν βρίσκεται σε περιφραγμένη αυλή, χρησιμοποιήστε ανθεκτικά αδιαφανή υλικά. Σε εσωτερικούς χώρους, περιορίστε την πρόσβαση σε παράθυρα και πόρτες ή καλύψτε τα με αδιαφανή μεμβράνη. Και σε αυτή την περίπτωση κάλο είναι να αναζητήσετε την βοήθεια ειδικού στην συμπεριφορά του σκύλου.
  • Απογοήτευσης/Απόγνωσης/Χαιρετισμού/Παιχνιδιού:
    Συχνά θα γαυγίσει όταν είναι ενθουσιασμένος αλλά δεν γίνεται αυτό που θέλει. Αν γαυγίζει κάθε φορά που έρχεστε στο σπίτι, που χτυπά το κουδούνι, που θέλει να βγει έξω και να παίξει με παιδιά που ακούει στο δρόμο, που θέλει να πάτε βόλτα, που θέλει να κυνηγήσει τη γάτα που είδε στο πάραθυρο, τότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι η εκπαίδευση. Θα πρέπει να του διδάξετε άλλη συμπεριφορά, εκπαιδεύοντάς τον να κάθεται σε ένα σημείο και να μείνει εκεί ήσυχος, πάντα με την μέθοδο της ανταμοιβής. Ποτέ μην τον ανταμείβετε εάν γαυγίζει, όταν ζητάει κάτι, μην τον χαϊδεύετε και μην έχετε οπτική επαφή μέχρι να σταματήσει να γαυγίζει και να καθήσει ήσυχα. Στη συνέχεια, επαινέστε και ανταμείψτε τον, επειδή ηρέμησε. Συνεχίστε με επιμονή και συνέπεια και σύντομα θα δείτε πρόοδο στην συμπεριφορά του.

Μερικές φορές, οι πιο απλές λύσεις λειτουργούν, ειδικά αν ο σκύλος σας έχει καθιερώσει το γαύγισμα ως εκτόνωση και διασκέδαση. Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή σκύλων για να σας βοηθήσει, μιας και η εκπαίδευση δεν είναι εύκολη διαδικασία όμως αξίζει σίγουρα την προσπάθεια.

Δείτε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο